Alesso

Det var ett tag sen vi hörde något från honom, men i vår är han tillbaka – kanske med sin bästa låt någonsin. En sak är i alla fall helt säker: Sensommar blir Alessos enda Sverigespelning i sommar och han kommer inte att spara på krutet.

Alesso om ...

… varför han valt Sensommar som enda Sverigespelning i år:
– Först och främst för att jag aldrig har varit där, det ska bli kul att se Sundsvall. Egentligen hade jag tänkt att ta en paus från Sverige, jag har ju inte spelat där på ett tag. Men så kom den här chansen och det kändes kul och helt rätt när jag såg det.

… hur han skapar den perfekta balansen av antal drop på en spelning:
– Allt beror på set-tiden. Om jag spelar en timme får jag se till att braka på rätt rejält. Under en längre spelning jämnar jag ut det mer. Det där är någonting man lär sig efter alla år av arbete.

… han är nervös innan han går upp på scenen:
– Ibland. Men mycket mer ofta när jag var yngre, då var det riktigt jobbigt. Jag minns att jag kunde känna att om jag fuckar upp det här nu kommer tusentals människor att bli besvikna. Nu kan jag bli nervös på ett mer normalt sett, jag är erfaren och vet vad jag ska göra.

Klockan är tio på kvällen svensk tid, men i Los Angeles skiner solen och dagen är fortfarande ung. Alesso svarar i telefonen medan han sitter framför tv:n och kollar på fotboll.
– Det är kul att Zlatan har kommit hit. Jag var och kollade på hans första match. Jag är ett stort fan.

De senaste månaderna har Alessandro ”Alesso” Lindblad bott i Los Angeles för att kunna producera ny musik samtidigt som han har en concert residency, en serie konserter, i Las Vegas på nattklubben XS.
– Jag har alltid varit i LA med jämna mellanrum, men den här gången har det blivit över en längre period. Jag jobbar med nya låtskrivare nu så det underlättar väldigt mycket att bo här. Jag slipper alla långa resor till och från Sverige, säger han.

Alesso berättar att det senaste året har varit väldigt kreativt. Han är inne i ett bra flow och har många nya låtar på gång. Frågan är bara vilken som ska bli hans nästa singel? Just nu lutar det åt en låt som han har skrivit tillsammans med duon Vincent Pontare och Salem Al Fakir.
– Jag jobbar med flera nya låtskrivare som jag inte har jobbat med förut, personer som skriver för en annan värld än dansmusiken. Det är viktigt att vidga sina vyer lite. Det är där man kan hitta magin, i blandningen av musikgenrer.
Han återkommer till magin i musiken. Den där ogripbara känslan som uppstår när allting stämmer. Det är den han hela tiden strävar efter.
– Det viktigaste för mig med musik att väcka reaktion och känslor. Det är det musik är till för. Om du inte känner något speciellt för en låt kan jag personligen tycka att det är ett misslyckande. Det måste kännas 100 procent. Det kan jag lova om min nästa låt, den är väldigt emotionell. Mitt mål är alltid att nästa låt jag jobbar med ska bli min bästa.

Då kan vi vänta oss ny musik från dig på Sensommar?
– Absolut, till hundra procent. Det finns en chans att det blir ett album efter sommaren också. Jag vågar inte lova något. Jag är en väldigt emotionell och spontan människa och kan ändra mig i sista minuten. Men jag börjar känna att jag har kött på benen för ett album. Jag är mentalt redo nu.

Alesso berättar att de senaste åren har varit intensiva. Allt spelande och alla resor tog på krafterna. Av den anledningen valde han att trappa ner lite grann ett tag. Han behövde hitta tid för återhämtning och vila.
– Jag fick en del kommentarer om att jag såg trött ut på scenen, och jag var trött! Det är lätt att utifrån se allt det glamourösa med mitt jobb, men många förstår inte hur slitsamt det är. Jag kan få höra att jag, som inte ens sjunger, inte borde bli så trött. Men det är inte det som gör en utmattad. Det är allt resande och alla nya intryck. Man hinner inte sova, inte träna och inte återhämta sig. Det finns många DJ:s som har bränt ut sig. Jag vill inte hamna i den situationen.

Även om Alesso fortfarande jobbar intensivt beskriver han att det inte är lika galet som det har varit tidigare. Under våren kommer han att vara kvar i USA och jobba mycket i studion, men till sommaren väntar ett break med lite ledighet i Sverige – och Sensommar blir hans enda Sverigespelning.

Du kommer att spela den 7 juli – på din födelsedag. Hur ska du fira?
– Jag vet att det låter lite fånigt, men jag gillar inte att fira mina egna födelsedagar. På scenen har jag inga problem med uppmärksamhet, men privat kan det bli lite påfrestande. Men det blir nog en tårta backstage, eller cheesecake. Och jag ska försöka ta med mig så många kompisar som möjligt!

I fjol var Steve Angello den största produktionen i Norrland. Kan du avslöja något om din produktion?
– Absolut! Just på grund av att det är min enda svenska spelning i år så kommer jag inte att spara på krutet! Som DJ har man ett ansvar, inte bara för sin egen show, utan för att ta hela dansgenren till nästa nivå. Man måste hela tiden försöka utveckla den och hålla den intressant. Jag vet att publiken kommer för mina låtar, men för mig är det också viktigt att introducera dem till ny musik som är intressant och ball att lyssna på just nu. Därför är det väldigt viktigt för mig att aldrig bli bekväm på scenen. Det ska bli en fet show.

Hur vill du att din produktion ska se ut?
– De senaste åren har det handlat mycket om vilka led-skärmar man har, och om hur mycket pyroteknik som används. Nu vill jag gå mer åt nattklubbshållet och skapa den där speciella intima känslan. Absolut: folk är där för att se en show, och kanske se mig, men jag vill också att de ska känna: ”Shit – här är jag och dansar med mina bästa vänner!” Musiken är viktigast i showen. Sedan ska produktionen givetvis vara en krydda. Det gäller att hitta en balans där. Det är svårt, men upp till bevis!

Hur håller du dig i form för att klara av det tempo du jobbar i?
– Jag försöker träna tre till fyra gånger i veckan. Då blir det ett riktigt pass, boxning till exempel. Men den stora grejen som har förändrat mitt liv är min kost. Jag träffade en dietist i Stockholm som fick mig att förstå hur maten vi stoppar i oss påverkar hur vi mår. I dag äter jag väldigt bra, ingen gluten eller laktos, väldigt lite rött kött och mycket organiskt och grönt. Men på helgen kan jag klippa en pizza, man måste få unna sig. Jag försöker äta enligt 80–20-principen och det har gjort stor skillnad. Nuförtiden vaknar jag klockan sju på morgonen och är pigg! Det handlar om en livsstil. Jag vill må bra! Sedan vill jag så klart se bra ut också, men framför allt vill jag må bra.

Klockan närmar sig läggdags i Sverige, men i LA är dagen fortfarande fylld av liv. Alesso trivs i staden: med miljön och de människor han jobbar med. Men det är fortfarande Sverige som är hans hem.
– Jag gillar att jobba här, men jag umgås inte med så många. Det är ganska lätt att hamna i LA-dimman. Många svenskar som kommer hit hamnar i en viss livsstil med mycket fest. Jag tycker att det är lite synd. Jag kommer inte hit för att festa, utan för att jobba. Men det är fortfarande Sverige som är mitt hem, det är där jag bor och har min familj.

Vad ser du mest fram emot med att åka hem i sommar?
– Att träffa mina vänner igen! Att hänga med dem är min hobby. Det är det jag gör när jag är ledig. Och så vill jag hänga lite mer med min brorson också.

Familj och vänner betyder mycket för dig, och du har berättat att det var i samband med din vän Riccardos bortgång som du bestämde dig för att satsa på musiken. På vilket sätt påverkade den händelsen ditt beslut?
– Musiken blev en escape. Jag fick ut väldigt mycket av mina känslor när jag fokuserade på att skriva låtar. När jag har det fokuset blir det som meditation, jag hamnar i ett lugn och känner att världen inte är lika galen som den egentligen är. Jag hade hållit på med musiken oavsett, men det gav mig en annan betydelse, det blev ännu viktigare. Det jag känner i kroppen kan jag få ut i min musik – oavsett om det är känslor av lycka eller av sorg ska musiken gå rakt in i hjärtat.