Icona Pop

”You’re from the 70’s, but I’m a 90’s bitch”. Så sjunger Icona Pop i ”I love it” som sålde platina i USA och gjorde dem världskända över en natt. Sedan genombrottet har bandet, som består av Aino Jawo och Caroline Hjelt, turnerat i världen, varit förband åt Katy Perry och fått Barack

Obama att lyssna på dem när han tränar. Efter ett hektiskt år har de haft möjlighet att tillbringa mycket tid i Stockholm. Där har de både skrivit musik, vilat och blivit sugna på att ge sig ut i världen igen. Det nya albumet planeras att släppas under året och i juli intar de scenen på Sensommar.

– Vi är sjukt peppade på den spelningen – det är så lyxigt att få spela i Sverige och vi älskar ju festivaler. Vi vill sprida kärlek från scenen
och som vanligt kan publiken räkna med mycket energi och klubbkänsla! Jag har hört att folk dansade så hårt att vip:en i Umeå rasade för tre år sedan när ni spelade där.

Var får ni den energin från?
– Att stå på scenen är det bästa vi vet. Det blir en naturlig energi eftersom publiken ger så mycket tillbaka. Det blir ett slags positivt kretslopp där man ger och får tillbaka – vi lever för det!

Ni reser omkring 300 dagar om året. Hur är det?
– Vi har levt så de senaste åren och att resa har blivit vardag för oss. Det är nästan så att man tänker: ”Vem är jag om jag inte sitter på ett plan någonstans?” Just nu bor vi i Sverige, vi har tillbringat mycket tid i Stockholm och efter att ha vilat och kunnat hänga mycket med våra familjer är vi sugna på att resa så mycket som möjligt igen, säger Caroline.

Under drygt ett halvår släppte ni ny musik, turnerade, var med i ”Så mycket bättre” och ledde Elle-galan. Vad gör ni för att varva ner?
– Vi älskar naturen, att äta middagar med nära och kära och att bara slappa. Och att basta! Det är det bästa när man är stressad.

Ni har turnerat med Miley Cyrus och Katy Perry – men vem har ni blivit särskilt starstruck av att träffa?
– Kanske när vi träffade Patti Smith vid en frukost i Stockholm eller Prince på Billboard Award – han har betytt mycket för oss. Annars är det lättare att bli starstruck om man stöter på någon när man inte förväntar sig det, men det krävs också en del för att man ska bli det.

Ni har sagt att ni inte är stöpta artister – att ni säger vad ni tycker och står upp för det ni tror på. Varför är det viktigt för er?
– Det är en självklarhet för oss. Sedan vi träffades och började göra musik ihop har vi alltid känt att vi har varandras rygg. Genom att vara två har det varit lättare att våga konfrontera och stå upp för sin sak och jag är glad att jag har haft Carro vid min sida. Mycket har blivit bättre i vår bransch sedan vi började spela men förhoppningsvis har och fortsätter vi att bana väg för fler tjejer, säger Aino.